o. Benedykt od Męki Pańskiej OCD

o. Benedykt od Męki Pańskiej OCD

Benedykt Belgrau

„Człowiek wychodzi ze wsi, ale wieś z człowieka nie wychodzi!”

Będąc w zakonie, oprócz spraw zakonnych, kapłańskich, od kilkunastu lat próbuję coś uprawiać w ogrodzie. Zaczynałem od ziół uprawnych, a teraz od kilku lat uczę się uprawiać niektóre warzywa.

Jednak moją pasją są zioła. Zaczynałem od mięty, melisy, bazylii. Kupowałem nasiona, sadzonki, wysiewałem do skrzynek, a potem wysadzałem do gruntu. Zioła są jednoroczne i wieloletnie. Obecnie uprawiam co roku kilkanaście gatunków ziół: kilka odmian mięty, bazylii, mam też majeranek, estragon, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwię, rutę, hyzop, trybulę, koper włoski, zwykły koper, lubczyk, różne sałaty – jak chociażby mizunę i rukolę. W moim ogrodzie jest również łzawica ogrodowa, czyli łzy Hioba – z których wyrabiamy różańce.

Od kilku lat uprawiam też niektóre warzywa: cebulę, szczypiorek, seler, pomidory, ogórki, paprykę, pory, kapustą, fasolę, brukiew, czosnek siewny i czosnek niedźwiedzi, cukinie… W tym roku po raz pierwszy postawiłem namiot foliowy no i uczę się ogrodnictwa.

W zakonie jest tak, że co jakiś czas trzeba zmienić klasztor. Jak przyjeżdżam do nowego klasztoru, to wyszukuję miejsce na grządki i do roboty. Po co to robię? Nie, żeby się najeść, nie dla biznesu. Ale praca ta daje ruch na świeżym powietrzu, jest to też swego rodzaju oderwanie od trudnych spraw, obcowanie z przyrodą, która uspokaja wewnętrznie, no i przede wszystkim to cieszy, jak rośnie!


Okazjonalne wpisy

12 marca 2019

Płoć – ryba na Wielki Post

Dzień przez Popielcem zakupiłem 5 kg płoci. Płoć pochodziła z Zalewu Wiślanego. Ostatnio jest głośno o tym zbiorniku wodnym z powodu planowanego przekopu przez Mierzeję Wiślaną. […]
30 stycznia 2019

Słowa o rybnych zakupach przeora z Glogera

Tydzień temu zakupiłem do naszej kuchni parę ryb: halibuta białego, solę, lina i szczupaka. Kilka słów na temat tych gatunków. Halibut biały (Hippoglossus hippoglossus) to ryba […]
5 września 2018

Wrześniowe zbiory

Mamy wrzesień, kończy się lato. Tegoroczne lato było obfite  w zbiory. Nasuszyłem sporo ziół, dobrze plonowała sałata, ogórki i cukinia. Z cukinii robiliśmy leczo i gotowaliśmy […]
10 czerwca 2018

Ogórki św. Efrema

W sobotę, 9 czerwca 2018 roku, we wspomnienie świętego Efrema pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe. Podobnie jak w zeszłym roku mamy w naszym ogrodzie mnóstwo jarzyn […]
5 lutego 2018

Śledzie z Postkwitowa

Postkwitów to mała miejscowość położona kilkanaście kilometrów na północ od Krakowa. W tymże Postkwitowie znajduje się hurtownia rybna. Kilka dni temu kupiłem tam śledzie solone, całe, […]
23 grudnia 2017

Ryby na wigilijny stół

20 grudnia 2017 r. – przywiozłem z Zatora ryby na Wieczerzę wigilijną. W tym roku na naszym stole wigilijnym będą gościć – oczywiście, na pierwszym miejscu […]
20 grudnia 2017

Ojciec Benedykt o karpiach – wywiad

Rozmowa z o. BENEDYKTEM BELGRAU OCD, kapelanem rybaków. Jak to się stało, że został Ojciec kapelanem rybaków i skąd w ogóle zainteresowanie rybami? W roku 2006 […]
16 grudnia 2017

Grudniowa sielawa

Wczoraj kupiłem w Makro cały pojemnik świeżej, niemrożonej, sielawy (5 kg). Sielawa to – według mnie – najsmaczniejsza ryba występująca w polskich wodach śródlądowych. Mięso ma […]
23 października 2017

Kiszenie kapusty w krakowskim klasztorze na Glogera

Z drugiej klasy szkoły podstawowej przypominam sobie taką piosenkę o kiszeniu kapusty: Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec, to […]
30 września 2017

Jesień w ogrodzie karmelitańskim

Mamy koniec września. Jesień w pełni. W ogrodzie kolejne zbiory. Na wiosnę posadziłem dynię (nasiona dotarły z Sorrento we Włoszech). Wyrosło z tych paru sadzonek ponad […]
11 lipca 2017

Pierwsze pomidory

W środę, 5 lipca 2017 roku mogliśmy zebrać w naszym namiocie foliowym pierwsze pomidory. Najbardziej okazały był owoc „bawolego serca”. Tak od kwiatu do dojrzałego owocu […]
9 czerwca 2017

Sezon ogórkowy rozpoczęty

W środę, 7 czerwca 2017 roku, były pierwsze zbiory ogórków szklarniowych i gruntowych z moich grządek. Tym samym w naszym klasztorze rozpoczął się sezon ogórkowy, który […]
1 czerwca 2017

Wiosna w ogrodzie

Od dwóch miesięcy w wolnych chwilach pracuję w ogrodzie. Również od dwóch miesięcy nowalijki z naszego ogrodu trafiają na nasz stół. Najpierw była cebulka siedmiolatka, potem […]
24 kwietnia 2017

Łosoś na surowo z ziołami

Parę dni temu kupiłem kilka płatów łososia norweskiego ze skórą. Wytarłem je dobrze ze śluzu i położyłem skórą na desce. Następnie pokroiłem na drobne kawałki czosnek […]
15 lutego 2017

Rybne zdobycze Przeora z Glogera

We czwartek 9 lutego przywiozłem z Kaszub ryby. Parę słów o tych rybach. Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Tarło ma na wiosnę. Tarło dokonuje się sztucznie […]
17 stycznia 2017

Ryby na wigilijny stół

Karp, amur i tołpyga W poniedziałek 19 grudnia 2016 roku przywiozłem z Zatora ryby na stół wigilijny. Zator to małe miasteczko w powiecie oświęcimskim. W okolicach […]
8 grudnia 2016

Karp – ryba wigilijna

Od Pierwszej Niedzieli Adwentu przygotowujemy się do przeżycia bardzo wielkiej tajemnicy naszej wiary – tajemnicy Wcielenia, czyli tajemnicy przyjścia Syna Bożego na świat, tajemnicy Bożego Narodzenia. […]

Rybo-Warzywniak