Zakonne pasje

W zakonach żyją ludzie pełni pasji. W Karmelu też.

Teresa od Jezusa lubiła śpiewać pieśni ludu kastylijskiego, tańczyła z kastanietami w ręku. Miała też poczucie humoru i bardzo starała się nie narzekać. Pisała piękne poezje, które swą głębią do dzisiaj poruszają serca.

Jan od Krzyża był człowiekiem o wysokiej wrażliwości na piękno natury i sztuki. Podziwiał otaczające go piękno, widział je wszędzie; świat dla niego był wielką harmonią dźwięków i barw; w muzyce świata przyrodzonego dosłuchuchiwał się jednak rezonansu wyższego świata.

Elżbieta od Trójcy Świętej przenosiła się w inny świat grając na pianinie utwory Chopina oraz zachywcając się bezkresem oceanu i pięknem strzelistych szczytów.

Teresa od Jezusa z Los Andes kochała konie i uwielbiała szybką jazdę samochodem.

Karmel ucząc pasji miłości nie zabiera pasji codzienności!

11 lipca 2017

Pierwsze pomidory

W środę, 5 lipca 2017 roku mogliśmy zebrać w naszym namiocie foliowym pierwsze pomidory. Najbardziej okazały był owoc „bawolego serca”. Tak od kwiatu do dojrzałego owocu […]
9 czerwca 2017

Sezon ogórkowy rozpoczęty

W środę, 7 czerwca 2017 roku, były pierwsze zbiory ogórków szklarniowych i gruntowych z moich grządek. Tym samym w naszym klasztorze rozpoczął się sezon ogórkowy, który […]
6 czerwca 2017

Łososie bałtyckie i okonie

Parę dni temu kupiłem łososie bałtyckie i okonie. Łososia bałtyckiego rzadko można spotkać w sprzedaży. Nasze sklepy i markety są zawalone łososiami norweskimi. Łosoś bałtycki żyje […]
1 czerwca 2017

Wiosna w ogrodzie

Od dwóch miesięcy w wolnych chwilach pracuję w ogrodzie. Również od dwóch miesięcy nowalijki z naszego ogrodu trafiają na nasz stół. Najpierw była cebulka siedmiolatka, potem […]
24 kwietnia 2017

Łosoś na surowo z ziołami

Parę dni temu kupiłem kilka płatów łososia norweskiego ze skórą. Wytarłem je dobrze ze śluzu i położyłem skórą na desce. Następnie pokroiłem na drobne kawałki czosnek […]
15 lutego 2017

Rybne zdobycze Przeora z Glogera

We czwartek 9 lutego przywiozłem z Kaszub ryby. Parę słów o tych rybach. Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Tarło ma na wiosnę. Tarło dokonuje się sztucznie […]
17 stycznia 2017

Ryby na wigilijny stół

Karp, amur i tołpyga W poniedziałek 19 grudnia 2016 roku przywiozłem z Zatora ryby na stół wigilijny. Zator to małe miasteczko w powiecie oświęcimskim. W okolicach […]
15 stycznia 2017

Zimowa pszczoła

Tym pięknym staropolskim słowem określamy czas ograniczonej aktywności pszczół wymuszonej przez warunki pogodowe. Pszczoły wchodząc w okres zimowy zmieniają sposób funkcjonowania: rozmnażania się, zbierania pożytku, wielkości […]
8 grudnia 2016

Karp – ryba wigilijna

Od Pierwszej Niedzieli Adwentu przygotowujemy się do przeżycia bardzo wielkiej tajemnicy naszej wiary – tajemnicy Wcielenia, czyli tajemnicy przyjścia Syna Bożego na świat, tajemnicy Bożego Narodzenia. […]
18 listopada 2016

Stworzenia Boże

Pszczoły od wieków uważano za owady święte. Ich pracowitość i niezwykłe zwyczaje fascynowały ludzi, a wytwarzany miód służył za pożywienie i cudowne lekarstwo.  Czy zastanawialiście się, […]