o. Benedykt od Męki Pańskiej OCD

o. Benedykt od Męki Pańskiej OCD

Benedykt Belgrau

„Człowiek wychodzi ze wsi, ale wieś z człowieka nie wychodzi!”

Będąc w zakonie, oprócz spraw zakonnych, kapłańskich, od kilkunastu lat próbuję coś uprawiać w ogrodzie. Zaczynałem od ziół uprawnych, a teraz od kilku lat uczę się uprawiać niektóre warzywa.

Jednak moją pasją są zioła. Zaczynałem od mięty, melisy, bazylii. Kupowałem nasiona, sadzonki, wysiewałem do skrzynek, a potem wysadzałem do gruntu. Zioła są jednoroczne i wieloletnie. Obecnie uprawiam co roku kilkanaście gatunków ziół: kilka odmian mięty, bazylii, mam też majeranek, estragon, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwię, rutę, hyzop, trybulę, koper włoski, zwykły koper, lubczyk, różne sałaty – jak chociażby mizunę i rukolę. W moim ogrodzie jest również łzawica ogrodowa, czyli łzy Hioba – z których wyrabiamy różańce.

Od kilku lat uprawiam też niektóre warzywa: cebulę, szczypiorek, seler, pomidory, ogórki, paprykę, pory, kapustą, fasolę, brukiew, czosnek siewny i czosnek niedźwiedzi, cukinie… W tym roku po raz pierwszy postawiłem namiot foliowy no i uczę się ogrodnictwa.

W zakonie jest tak, że co jakiś czas trzeba zmienić klasztor. Jak przyjeżdżam do nowego klasztoru, to wyszukuję miejsce na grządki i do roboty. Po co to robię? Nie, żeby się najeść, nie dla biznesu. Ale praca ta daje ruch na świeżym powietrzu, jest to też swego rodzaju oderwanie od trudnych spraw, obcowanie z przyrodą, która uspokaja wewnętrznie, no i przede wszystkim to cieszy, jak rośnie!

Okazjonalne wpisy

11 lipca 2017

Pierwsze pomidory

W środę, 5 lipca 2017 roku mogliśmy zebrać w naszym namiocie foliowym pierwsze pomidory. Najbardziej okazały był owoc „bawolego serca”. Tak od kwiatu do dojrzałego owocu […]
9 czerwca 2017

Sezon ogórkowy rozpoczęty

W środę, 7 czerwca 2017 roku, były pierwsze zbiory ogórków szklarniowych i gruntowych z moich grządek. Tym samym w naszym klasztorze rozpoczął się sezon ogórkowy, który […]
1 czerwca 2017

Wiosna w ogrodzie

Od dwóch miesięcy w wolnych chwilach pracuję w ogrodzie. Również od dwóch miesięcy nowalijki z naszego ogrodu trafiają na nasz stół. Najpierw była cebulka siedmiolatka, potem […]
24 kwietnia 2017

Łosoś na surowo z ziołami

Parę dni temu kupiłem kilka płatów łososia norweskiego ze skórą. Wytarłem je dobrze ze śluzu i położyłem skórą na desce. Następnie pokroiłem na drobne kawałki czosnek […]
15 lutego 2017

Rybne zdobycze Przeora z Glogera

We czwartek 9 lutego przywiozłem z Kaszub ryby. Parę słów o tych rybach. Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Tarło ma na wiosnę. Tarło dokonuje się sztucznie […]
17 stycznia 2017

Ryby na wigilijny stół

Karp, amur i tołpyga W poniedziałek 19 grudnia 2016 roku przywiozłem z Zatora ryby na stół wigilijny. Zator to małe miasteczko w powiecie oświęcimskim. W okolicach […]
8 grudnia 2016

Karp – ryba wigilijna

Od Pierwszej Niedzieli Adwentu przygotowujemy się do przeżycia bardzo wielkiej tajemnicy naszej wiary – tajemnicy Wcielenia, czyli tajemnicy przyjścia Syna Bożego na świat, tajemnicy Bożego Narodzenia. […]

Foto-warzywniak